utorak, rujna 18

JOŠ MALO O MASAŽI





Masaža, kao tehnika koja pomaže uspostaviti ravnotežu organizma koji nazivamo zdravlje poznata je praktički oduvijek i evidentirana u gotovo svim većim kulturama. Prvi pisani dokument u kojem se spominje masaža kao tehnika rada na tijelu datira iz 3000 godine p.n.e.
Same tehnike su se s vremenom mijenjale, prilagođavale i usavršavale prema potrebama društva, ali je osnovni princip svjesnog dodira i pritiska do danas ostao isti.
Dodir je jedna od osnovnih ljudskih potreba bez koje ne bi bio moguć rast i razvoj. Kada se dodiru doda namjera, dodir postaje moćno sredstvo suptilne komunikacije koja dopušta opuštanje, a time i otpuštanje stresa na najdubljoj razini.
Zbog toga danas opuštajuće masaže postaju sastavni dio Wellness programa. One koriste sinergiju mirisa, zvuka (glazbe), atmosfere i svjesno usmjerenog dodira da bi stvorile zaštićeni prostor u kojem se osoba može opustiti i osjećati ugodno i njegovano.
Za razliku od medicinske masaže, opuštajuće masaže su znatno sporije, dugotrajnije i nježnije i osnovna im je zadaća stvoriti dobar osjećaj kao preduvjet za opuštanje.

« Ne stvara sreću stupanj blagostanja nego naš odnos prema vlastitom životu. A to je ono što ovisi samo o nama, prema tome, čovjek uvijek može biti sretan ako želi, i nitko ga u tome ne može spriječiti » Solženicin

« Ako izmijenimo naše misli i svijet oko nas se mijenja. » Richard Bach


Nema komentara: