ponedjeljak, listopada 15

VRSTE MASAŽNIH TEHNIKA


- klasična ručna masaža

- ručna limfna drenaža


- vezivno tkivna masaža

- akupresivna masaža

- refleksomasaža stopala


UVJETI ZA IZVOĐENJE MASAŽE

Maser – stučno educirana osoba iz područja medicinske masaže, s adekvanim znanjem iz područja anatomije i fiziologije, indikacija i kontraindikacija i istančanom taktilnom percepcijom, dobrog psihofizičkog stanja, dobrih higijenskih navika, njegovanih i čistih ruku i podrezanih noktiju, bez nakita na rukama, odjeven u prikladnu odjeću za izvođenje masažnih tehnika. Trajanje masaže ovisit će o vrsti masaže i dijelu tijela koji se obrađuje. Obrada cijelog tijela traje 45 do 60 minuta, samo za određeni dio 5 do 15 minuta.


Klijent – u ležećem položaju maksimalno relaksiran, čist, prekriven pokrivačem, osim dijela tijela koji se masira. Koža treba biti čista, bez akni. Prije masaže potrebno je ustanoviti sve promjene na koži i organizmu klijenta radi eventualnih kontraindikacija. Nije poželjan razgovor za vrijeme masaže.

Stol za izvođenje – visine 70 do 80 cm (ovisno o visini masera), dužine 200 cm, širine minimalno 80 cm, s mehanizmom za podizanje i spuštanje, čvrste i tvrde podloge s otvorom za glavu, prekriven čistom plahtom.


Prostorija za izvođenje – prostrana, prikladno osvijetljena, prozračna, čista, ozvučena, po
mogućnosti uz tihu i opuštajuću glazbu, temperature zraka 22 do 24° C.

Kontaktna sredstva – kreme, ulja ovisno o indikacijama, talk, kod jakih mialgija i neuralgija ništa.


OSNOVNI POKRETI

Effleurage - je nježni pokret koji je dobro upotrijebiti na početku masaže jer će pomoći rasporediti ulje za masažu po koži osobe koju se masira. Koristan je za opće opuštanje, ali se može primijeniti i za veoma bolne mišiće budući da isteže mišična vlakna.

- ruke stavimo jedna uz drug, a prste skupimo, ruke moraju biti opuštene ali ne mlitave,

- skliznuti rukama cijelom dužinom mišića, krečući se prema glavi, pri tom pokretu ruke moraju ostati u dodiru s kožom i pratiti obris tijela,

-povratni pokret neka bude blaži, a pri tom se služimo samo prstima.

Petrissage – je pokret kojim se mišići mijese, a upotrijebimo ga nakon pokreta effleurage. Najbolja mjesta za petrissage su leđa, gornji dio prsa, noge i stražnjica. Pokret razdvaja napeta mišična vlakna i pomaže mišićima da se oslobode otpadnih tvari.

- raširimo prste pa donji dio dlana naslonimo na sredinu područja na kojem radimo,

- naizmjence pritišćemo jednom pa drugom rukom, pritisak neka bude čvrst, ali ne toliko jak da nanesemo bol,

-ovaj pokret nemojmo predugo primjenjivati samo na jednom mjestu.

Friction – ili trljanje kao oblik masaže primjenjujemo na nizu specifičnih točaka ili na bilo kojem mjestu na leđima gdje ima ukočenih mišića. Upotrijebimo malo ulja ili ga uopće ne moramo upotrijebiti; inače bi nam ruke mogle skliznti s točke koju masiramo. Glavni smjer pokreta treba biti nadolje i u krug. Izbjegavajmo izravan pritisak na kralježnicu.

- točku pritišćemo polako, služeči se jagodicama palca i kažiprsta, postupno pojačavamo pritisak,

- veoma lagano kružimo u mjestu 10 do 15 sekundi,

- vrlo polako popustimo pritisak,

- ponovimo jedanput ili dvaput,

- za opuštanje mišića primjenimo effleurage.


Koji god od pokreta primjenjujemo uvijek vrijedi pravilo; što je dulji, pokret mora biti blaži, a što je kraći, mora biti dublji. Brzi pokreti potiču energiju, a polagani je smiruju. Razni ljudi različito osjećaju neku jačinu pritiska, stoga se pri masiranju ravnamo prema uputama osobe koju masiramo.

2 komentara:

Dino 38 kaže...

Poštovanje!Molim Vas možete mi reći s kojim eteričnim uljima je najbolje masirati uz ulje ili kremu naravno,to znam!Hvala na odgovoru i lijep pozdrav!Dino
Unaprijed hvala

Roberto kaže...

Pozdrav Dino,
hvala na pitanju. Koju vrstu eteričnog ulja će maser koristiti prije svega ovisi o klijentu. Ukoliko maser nije ujedno i aromaterapeut koji je educiran da mješavinu eteričnih ulja prilagodi klijentu, onda preporučam
u neko bazno ulje dodati par kapi lavande.
Lijepi pozdrav