četvrtak, studenoga 29

FITNESS ILI REKREACIJA

Današnje suvremene fitness-sprave konstruirane su ergonomski i biomehanički tako da pri vježbanju potpuno štite od ozljeda.
Posebnu vrijednost imaju tzv. suvremene kardio-sprave, tj. simulatori na kojima se mogu provoditiciklička kretanja poput trčanja, hodanja, veslanja, vožnje bicikla i drugo, koji kompjuterskim programima omogućavaju precizno doziranje i kontrolu optimalnog opterećenja.
Pogodnosti koje nude suvremeno opremljeni fitness-centri imaju još jednu prednost, a to je relativno brz napredak u postizavanju različitih ciljeva. moram istaknuti značenje stručnjaka, čija je uloga u programiranju, pravilnom doziranju opterećenja i kontroli učinaka programa nezamjenjiva.
Ispravnim vježbanjem moguće je u razmjerno kratkom vremenu, tijekom jednog do tri mjeseca, ostvariti vidljive tjelesne promjene, što je iznimno poticajno za nastavak aktivnosti.
Treba, međutim, reći da nestručan rad može ponekad nepopravljivo oštetiti organizam. stoga izaberite fitness-program koji vode i nadziru provjereni stručnjaci.

Rekreacijsko vježbanje

Rekreacijskim vježbanjem možemo se baviti čitavog života. S godinama čovjek doživljava razvojne promjene, tjelesne i psihičke, mijenjaju se njegovi interesi i potrebe pa tako i intenzitet vježbanja. Tjelesnu aktivnost pojedinac može provoditi u društvu koje sam odabere, a vrijeme i mjesto za vježbu slobodno bira. Već iz navedenog možemo uočiti širinu i slobodu koju nam pruža bavljenje sportskom rekreacijom.
Svi argumenti za vježbanje podrazumijevaju zadovoljenje naših potreba, a zadovoljstvo i zdravlje najveći su uspjeh koji traje onoliko koliko to čovjek odluči. Da li je uopće potrebno uvjeravati koga, da je vježbanje najbolji lijek za većinu boljki suvremenog čovjeka. Ipak moramo istaknuti da ni rekreacijsko vježbanje nije uvijek zdravo niti je uvijek korisno. Rekreacijsko vježbanje ima pravila koja treba poštovati - inače uloženi trud može proizvesti i štetne učinke. Važno je upoznati svoj organizam te postaviti realne ciljeve koji su u skladu s osobnim mogućnostima. Korisno je porazgovarati sa stručnjakom za sportsku rekreaciju, koji može pomoći u izboru sadržaja, mjesta i načina provođenja tjelesne aktivnosti. Danas je popularno vježbanje u manjim skupinama od desetak osoba, u kojima se uspješnije ostvaruju zadani ciljevi. Raspitajte se za takav način vježbanja. Učinite sve pripreme kako biste konačno prihvatili neki od programa redovitog tjelesnog vježbanja, samo ne recite: to nije za mene!
Učinci vježbanja bit će proporcionalni vašem trudu i ulaganju, što podsjeća na sizifa koji je gurao kamen nadajući se da će dosegnuti konačan cilj. Vaš bi napor trebao biti nagrađen jer ste u svakom trenutku svjesni da poboljšavate vaše zdravlje. Stoga prihvatite da sizif doduše nije dogurao kamen do cilja, ali da za razliku od njega vi znate zašto gurate i sami određujete veličinu tereta.

Nema komentara: