utorak, prosinca 11

MASAŽA

Masaža se može definirati kao sistematski oblik dodira kojim se postiže dobro zdravlje i ugoda. Neki razmišljaju o masaži kao o luksuzu i pribjegavaju joj samo iz nužne potrebe no, masaža je najstariji način liječenja. Izvjesno je da je bilo koji oblik masaže gotovo jednak terapiji. Bit masaže je dodir. Na kožu masaža djeluje na dva načina: mehanički i refleksno.


Mehaničko djelovanje manifestira se u čišćenju površinskog sloja kože od izumrlih stanica, nakupljenog masnog sekreta, znoja i prašine. Kada se odstrane takve štetne materije, otvaraju se pore i otvori raznih žlijezda što omogućuje bolju transpiraciju i sekreciju kože. Međutim, isto tako postoji opasnost utrljavanja bakterija u kožu, posebice u sitna, neprimjetna oštećenja i ranice. To može izazvati lokalnu i opću infekciju. Stoga je čistoća preduvjet za pravilnu masažu. Masažom koža postaje elastičnija. Temperatura kože se povećava za oko 3°C. Masažom se osvježava koža i potkožno tkivo. Istovremeno, dolazi do njezine regeneracije i bolje ishrane. Masaža pospješuje cirkulaciju, osposobljava mišiće za djelotvorniji rad i djeluje na njihovo opuštanje.

Refleksno djelovanje masaže manifestira se u tome što ona djeluje umirujuće. Oslobađa napetosti, liječi nesanice, glavobolje i osposobljava za velike napore u sportu.

Napominjem da masaža ne utječe na masno tkivo i na proces mršavljenja. To potvrđuje praksa i kliničko iskustvo.

Masažu dijelimo na medicinsku, sportsku i kozmetičku.

Medicinska masaža primjenjuje se u svrhu liječenja različith tkiva i organa. Osobito je korisna kod liječenja sportskih povreda. Tada se kombinira s drugim terapeutskim metodama.
Masaža se koristi za liječenje slijedećih oboljenja:
lomovi i napukline kostiju nakon imobilizacije
- iščašenje ili izvrtanje zglobova
- istegnuće mišića i tetiva
- ograničena pokretljivost zgloba
- upala zglobova i mišića
- atrofija i hipertrofija muskulature
- postoperativni ožiljci
- poremećaji krvne cirkulacije
- iskrivljenje kralježnice
- oboljenje centralnog i perifernog živčanog sistema

Od velike je važnosti za sportaše sportska masaža. Ona pomaže u podizanju atletske sposobnosti i natjecateljske spremnosti. Izvodi se prije i poslije utakmice. Ako se izvodi prije utakmice, može se kombinirati s vježbama. Ubrzava cirkulaciju, povisuje temperaturu i zagrijava mišiće. Svaka sportska disciplina različito djeluje i na drugačiji način opterećuje tijelo i skeletnu muskulaturu; stoga se sportaši masiraju na različite načine.

Cilj je kozmetičke masaže njegovanje tijela zbog podizanja opće zdravstvene vrijednosti. Ona bi se trebala primjenjivati 2 - 3 puta tjedno i to poslije kupanja ili tjelesnog vježbanja. Međutim, ta je masaža za naš standard prilično skupa pa si je mnogi ne mogu priuštiti.

Nema komentara: