srijeda, studenoga 14

KOLIKO JE REDOVNA TJELESNA AKTIVNOST KORISNA, TOLIKO JE NEAKTIVNOST ŠTETNA

Brojna su istraživanja dokazala vrijednost redovite tjelesne aktivnosti kod čovjeka. Dokazano je da tjelovježba ima ulogu u jačanju mišićne mase, utječe na očuvanje koštane mase, te zadržavanje spretnosti što je važno za izbjegavanje prijeloma kao posljedice nespretnih padova, važna je njezina uloga u kontroli tjelesne težine. Višak tjelesne težine znači veći pritisak na leđa i tzv. nosive zglobove (kukove, koljena, gležnjeve, stopala). Isto tako tjelovježba aerobnog oblika pozitivno djeluje na psihosomatski status bez obzira na dob.
Redovito provođena tjelesna aktivnost djeluje u smislu očuvanja i poboljšanja ventilacijske funkcije pluća tijekom opterećenja.
Aerobne tjelesne aktivnosti kao biciklizam, plivanje, trčanje, jogging i hodanje čine niz pozitivnih učinaka na psihosomatski status organizma.

Fitness je vrlo popularan jer zapravo nudi odgovor na suvremeni način života. Svi znamo da modernim ljudima nedostaje kretanja te da se živi pod velikim stresom, a vježbe koje se izvode u fitness centrima utječu upravo na poboljšanje tih faktora, dakle prvenstveno na zdravlje. Zdrav način života je također danas na velikoj cijeni, kao i ljepota tijela kojom su ljudi svakodnevno »bombardirani« sa svih strana. Sve to rezultira povećanim interesom za razne oblike fizičkog kretanja, a fitness je baza.

Vježbanje osigurava - bolju pokretljivost zglobova

- povećanje mišićne snage

- kontrolu tjelesne težine

- poboljšanje ravnoteže i koordinacije

- smanjenje stresa

- poboljšanje spavanja

- povećanje energetske razine

- poboljšanje disanja

- povećanje samopoštovanja.

Nema komentara: