ponedjeljak, studenoga 12

ZAŠTO JE VAŽNA TJELESNA AKTIVNOST


Osnovna je značajka današnjeg svijeta da čovjek živi duže. Stoji činjenica da je čovjek današnjice radikalno smanjio fizičku aktivnost tako da je u ovom trenutku dostignuta nezavidna razina neaktivnosti.
Aktivnost je ljudska vitalna potreba. Zato je vrijeme da se još jedanput upozori na posljedice nedovoljnog kretanja. Specifičnim programima vježbanja moguće je u suvremenim uvjetima življenja nadomjestiti i nedovoljnost kretanja. Danas, zbog nedovoljnog kretanja, čovjeku nedostaje osnovna pokretačka snaga skoro svih vitalnih funkcija. Ozbiljno su smanjene i ugrožene osnovne motoričke sposobnosti, prije svega brzina, zatim snaga i izdržljivost. Budući da je čovjek nastao kretanjem i u kretanju se kroz evoluciju usavršavao, kretanje je bilo i ostalo neophodan uvjet njegova biološkog opstanka.

Danas, novo vrijeme favorizira um, tako da se čovjek više umara psihički, nego fizički. Psihički zamor na radnom mjestu subjektivno umara čovjeka fizički, tako da nakon radnog vremena on provodi najčešće odmor pasivno (uz televiziju, kompjuter,novine, knjigu, video, često u fotelji ili u krevetu).
Prema tome može se doći do zaključka da u suvremenim uvjetima življenja, nema dovoljno fizičkog rada, sve su tjelesne aktivnosti svedene na minimum.

Nameće se niz pitanja, kao što su: da li je danas vježbanje potrebno? zbog čega netko vježba? što se vježbanjem može postići? zašto svi ljudi koji nemaju dovoljno aktivnosti ne vježbaju? imaju li prednosti oni koji vježbaju?
U današnje vrijeme prisutan je drugačiji pristup zdravlju. Neobično je važno biti zdrav i lijepo fizički izgledati, kreativno živjeti, s visokim životnim standardom i imati dovoljno slobodnog vremena za osobne kreativne i rekreativne aktivnosti.

Kineziolozi su došli do spoznaje da čovjek današnjice ne može u potpunosti funkcionirati bez odgovarajuće tjelesne aktivnosti. Konačno je vrijeme da se skrene pozornost i povede briga društva i pojedinca da tjelesna aktivnost postane navika i da se uvrsti u svakodnevni režim života suvremenog čovjeka. Sve je to potrebno jer kretanje omogućava čovjeku uravnotežen i stabilan biopsihosocijalni status.

4 komentara:

Anonimno kaže...

My accomplice and I really enjoyed reading this blog submit, I was simply itching to know do you trade featured posts? I'm at all times looking for somebody to make trades with and merely thought I might ask.

Anonimno kaže...

Какие слова... супер, отличная идея

Anonimno kaže...

Поздравляю, эта замечательная мысль придется как раз кстати

Anonimno kaže...

hey all, I was just checkin’ out this weblog and I actually admire the basis of the article, and have nothing to do, so if anybody want to to have an engrossing convo about it, please contact me on AIM, my title is heather smith