četvrtak, studenoga 22

MOTIVACIJA

Ljudi se koriste različitim isprikama kako bi izbjegli vježbanje. Najčešće se spominju bol, ukočenost i strah od ozljeda, nedostatak vremena, lijenost...Ako se ne vježba zglobovi gube mišičnu potporu, postaju bolni, zakočeni, nestabilni.
Nedostatak vremena jedna je od uobičajenih isprika za nevježbanje. Ali vremena ima uvijek, samo ga treba htjeti naći. Potrebno je određeno vrijeme za navikavanje na dnevni režim vježbanja, ali, vjerujte, dugoročno se to zasigurno isplati. Planiranje vježbanja je individualno. Nekim osobama će biti lakše vježbati rano ujutro, a drugima će više odgovarati rasporediti vježbe tokom dana. Nakon nekog vremena svakodnevno vježbanje prijeći će vam u naviku.

Lijepo je željeti vježbati ali bez odgovarajuće motivacije nećete daleko stići. Od presudne je važnosti pronaći oblik vježbanja koji vam je ugodan, zabavan i odgovara vašem stilu života. Varijacije u programu vježbanja i vrsti aktivnosti koju provodite pomažu vam održati vas na pravom putu. To daje poticaj i općem dobrom stanju, ne dopuštajući da aktivnosti prerastu u monotonu naviku. Ako vam je komplicirano mijenjati aktivnosti, probajte mijenjati brzinu i intenzitet izvođenja vježbi.
Nemojte sebi postavljati previsoke ciljeve. Ostati u dodiru sa samim sobom pomaže u održanju zanimanja za vježbanje. Program vježbanja nadograđujte postupno, tako da s vremenom postane sastavni dio vašeg svakodnevnog života. Kad primjetite rezultate vježbanja, nemojte prestati. Stečeno treba zadržati.

Kada vježbati?

Vježbe treba provoditi kad vam to najviše odgovara. Izaberite termine koji se uklapaju u vaše obveze i stil života. Time povećavate vjerojatnost redovitog odlaska.
Ne preporučuje se intenzivnije vježbati odmah nakon obilna obroka, kad je primjerenija šetnja ili neka druga lakša aktivnost. Nekim osobama jača fizička aktivnost može remetiti san, pa se u tom slučaju preporučuje vježbati najmanje dva do tri sata prije odlaska na počinak.

Nema komentara: