utorak, siječnja 1

ULJA I KUPKE ZA ZAGRIJAVANJE ORGANIZMA

Velik broj ljudi u zimsko doba muči muku s hladnim rukama i nogama, a i općenito češće nazebemo.

Osjećaj hladnoće navodi nas da se manje krećemo i više sjedimo ušuškani u dekice što opet nije baš neki poticaj našoj cirkulaciji.

Uz pravilnu prehranu i umjerenu tjelovježbu, od velike vam koristi u ovom slučaju mogu biti eterična ulja. Načini primjene koje predlažemo vrlo su ugodni - kupke i masaže.

Od baznih ulja birat ćemo macerat gospine trave i sezamovo ulje - pojedinačno ili u kombinaciji, zbog njihovog zagrijavajućeg djelovanja.

Eterična ulja posebno prigodna za ovu namjenu su cimet, klinčić, ruža geranija, crni papar, komorač, ružmarin, lavanda, muškatni oraščić i palmarosa. Ako se odlučite za cimet ili klinčić, posebnu pažnju posvetite koncentracijama.

Ova ulja su snažna i potrebno ih je dodati manje nego većinu ostalih ulja. Primjerice, na 100 ml baznog ulja dodali bismo 30 kapi lavande, dok bi cimeta ili klinčića išlo svega 4 – 5 kapi.

Kupka za stopala i šake: u jednu žlicu prirodng jabučnog octa dodajte po 2 kapi eteričnih ulja muškatnog oraščića, lavande i ruže geranije te sve zajedno dodajte toploj vodi za kupku. Uživajte u kupki 10-15 minuta!

Istu kombinaciju eteričnih ulja možete dodati baznom ulju sezama i dobiti odlično ulje za masažu tijela. Osim ulja, i masaža će djelovati blagotvorno na cirkulaciju i stvaranje toplog, ugodnog osjećaja u tijelu, a odgovarat će vam i božanstveni mirisi!

Točan recept glasi:

U 100 ml baznog ulja sezama dodajte:

  • 10 kapi lavande
  • 10 kapi muškatnog oraščića
  • 10 kapi ruže geranije.


Zimi nemojte na tijelo nanositi ulja za masažu koja sadrže puno citrusnih eteričnih ulja jer ona hlade te je bolje da su u ovom periodu zastupljena u manjim koncentracijama.

Za brže sagorjevanje kalorija

Prijedlozi: vozite bicikl svaki dan, šetajte svaki dan, upišite tečaj trbušnog plesa ili vježbajte uz DVD......ali radite nešto

2 komentara:

Agepe kaže...

just droppin by. nice blog

Anonimno kaže...

procitati cijeli blog, prilicno dobar